Whisky

Whisky (z gaelickiego: uisge beatha - okowita życia; wewnątrz pisowni irlandzkiej tudzież amerykańskiej Whiskey , owo trunek wyskokowy kojarzony zazwyczaj ze Szkocją, produkowany też wewnątrz Irlandii, Stanach Zjednoczonych, Kanadzie tudzież innych krajach Whisky pochodzi najprawdopodobniej spośród Irlandii. Iryjscy zakonny pędzili napitek wielkiego formatu w charakterze aqua vitae (gaelicka imię uisge beatha jest tłumaczeniem spośród łaciny) obecnie wewnątrz VII wieku. Była owo mieszanina uzyskiwana w poprzek destylację produktów fermentacji owoców tudzież używana zaledwie aż do celów leczniczych: ognisko przedłużający życie, wyciszenie dolegliwości takich jakim sposobem kolka, paraliż, ospa tudzież inne. Według podań whisky miałaby stać się wynaleziona w poprzek św. Patryka . Od XVII wieku zaczęto hulać skróconej formy uiskie, i od czasu coś koło tego 1715 roku ta ewoluowała aż do whiskie Nazwa współczesna - whisky - utrwaliła się tylko wewnątrz 1736 roku. W IX wieku, społem ze słynącymi spośród misyjnego zapału mnichami spośród Irlandii, specyfik dotarło aż do Szkocji. Wzmianki o "wodzie życia" spośród jęczmienia pojawiają się wewnątrz połowie XVI wieku. Była obecnie w tamtym czasie trunkiem, którego przesłanie lecznicze, wszelako doceniane, stanowiło gorszy pole jeszcze większej popularności. Na przełomie XVII tudzież XVIII wieku parlament brytyjski opodatkował produkcję whisky co spowodowało obniżenie legalnej produkcji. Oczywiście nastąpił zarazem pomnożenie produkcji nielegalnej. Przyczyniło się to, ze względu na mus wytwarzania napoju wewnątrz niewielkich zakamuflowanych zakładach, aż do podtrzymania różnorodności rodzajów tudzież utrzymania tradycyjnych, przekazywanych spośród pokolenia na generacja wewnątrz klanach, receptur. Legalnie produkowany wewnątrz Irlandii tudzież Szkocji napitek był alokowany przede wszystkim na wywóz towarów aż do innych części Imperium Brytyjskiego. W 1823 wysoko zmniejszono odpowiedzialność podatkowe gorzelników. W połączeniu spośród wynalezieniem w poprzek Aeneasa Coffey'a alembiku "patent still" aż do destylacji ciągłej, dało owo odruch aż do produkcji whisky na skalę przemysłową. Dla kariery międzynarodowej trunku zasadnicze przesłanie miała plaga, która nawiedziła francuskie winnice wewnątrz latach 80. XIX wieku, co spowodowało spory obniżenie produkcji koniaku. Na jego punkt weszła whisky tudzież znaczną część rynku utrzymała aż do dzisiaj. Wzrost produkcji tudzież wstąpienie na nowe rynki spowodowały, iż jeszcze spośród większym natężeniem natężony porcja miała whisky kupażowana (blended). Prohibicja wprowadzona wewnątrz Wuj Sam wewnątrz latach '20 XX w. serio zachwiała rynkiem whisky Irlandzka whiskey produkowana przede wszystkim na jankeski rynek, straciła negacja logiczna wcześniej głównych odbiorców, tudzież producenci podupadli. Również tudzież kaledoński targowisko odczuł niezmiernie boleśnie skutki tej decyzji. Dość powiedzieć, iż wewnątrz poziom irlandzkich gorzelni spadła spośród 28 wewnątrz roku 1880 aż do 2 wewnątrz roku 1933. W analogicznym czasie poziom szkockich destylarni spadła ze 170 aż do 40 . Po zniesieniu prohibicji na targowisko jankeski weszły przede wszystkim wytwórnie szkockie. Być prawdopodobnie dlatego, iż postęp wielkiej produkcji na skalę przemysłową został wewnątrz Irlandii zahamowany, irlandzkie gatunki trunku uważane są wewnątrz najszlachetniejsze.Jako, iż whisky produkowana jest wewnątrz wielu regionach świata wewnątrz pomocą ileś odmiennych metod tudzież niedaleko przestrzeganiu odmiennych standardów jakości, przydatne wydaje się pobieżne mimo iż orientacja wewnątrz jej rozlicznych gatunkach. Ze względu na obręb pochodzenia whisky wziąć udział możemy na:Ponadto whisky produkowana jest wewnątrz Walii, Kanadzie, Japonii tudzież innych krajach. Do alkoholu produkowanego na zasadzie podobnej aż do whisky przelecieć wolno i polską Starkę, wytwarzaną w poprzek szczeciński Polmos.Surowiec aż do produkcji irlandzkiej whiskey (oraz szkockiej whisky stanowi jęczmień: wewnątrz postaci mieszaniny słodu tudzież nieskiełkowanego ziarna, tudzież i - wprawdzie pod każdym względem rzadziej - "czyste" nieskiełkowane ziarno. Natomiast jankeski bourbon wytwarzany jest spośród mieszaniny różnych ziaren, zawierającej od czasu 51% aż do 79% kukurydzy. Pierwszym etapem produkcji jest słodowanie (malting), polegające na kiełkowaniu ziaren zboża wewnątrz dobrze wilgotnym tudzież ciepłym środowisku. Kiełkujące ziarna zawierają enzymy (m.in. amylazę) pomagającą stłuc zawartą wewnątrz jęczmieniu skrobię na cukry proste tudzież dwucukry (przede wszystkim maltozę), które spośród kolei stanowią najistotniejszy substancja fermentacji alkoholowej. Skiełkowane nasiono po pewnym czasie osuszane jest gorącym powietrzem. W przeciwieństwie aż do "szkockiej szkoły" wyrobu whisky Irlandczycy negacja logiczna wędzą jęczmienia wewnątrz torfowym dymie, stąd wewnątrz kilkoma wyjątkami wewnątrz irlandzkim trunku z trudem doszukać się dymnego, ziemistego posmaku tudzież aromatu, naprawdę charakterystycznego na rzecz "Scotch". Następny ciąg owo zacieranie (mashing), dokąd osuszony słód (a trochę preparat słodu tudzież nieskiełkowanego ziarna), podtapiany jest gorącą wodą (ok. 65 st C) tudzież składany wewnątrz celu "otwarcia" ziaren tudzież rozpuszczenia skrobi. Ostygły ileś zacier (wort) sos się drożdżami tudzież przelewa aż do kotłów warzelniczych (washbacks), dokąd pozostaje w ową stronę fermentując w poprzek coś koło tego 2-3 dni. Uzyskany wewnątrz ów podejście wywar zawiera ok. 12% aż do 16% etanolu tudzież po przefiltrowaniu wędruje aż do destylacji. Większość gatunków irlandzkich whisky destylowana jest trzykroć (szkockie - dwukrotnie, burbony - jednokrotnie), ażeby umożliwić jakim sposobem najwyższą próba tudzież przejrzystość destylatu. Whiskey amerykańskim przejrzystość (czyli możliwie zminimalizowaną egzystencja metanolu) plus alkoholów wyższych (propanol, butanol) umożliwić ma obciąganie destylatu w poprzek warstwy węgla drzewnego, nim trafi mąż aż do beczek.Otrzymany destylat ma ok. 80% zawartości alkoholu tudzież po rozcieńczeniu spośród wodą destylowaną aż do poziomu ok. 63% wewnątrz zasadzie na miarę negacja logiczna różni się od czasu wódki. Swojego charakteru whiskey nabiera tylko wewnątrz trakcie wieloletniego leżakowania (przynajmniej trzy lata na rzecz szkockich tudzież irlandzkich, plus dwójka lata na rzecz amerykańskich) wewnątrz dębowych beczkach. W trakcie tego długotrwałego procesu procenty wysyca się zawartymi wewnątrz drewnie garbnikami, nabierając w tamtym czasie właściwego sobie złocistego koloru plus orzechowego posmaku. Whiskey irlandzkie plus szkockie leżakują wewnątrz beczkach wprzódy użytych aż do produkcji bourbona, sherry plus porto, na przestrzeni kiedy amerykańskie bourbony plus tennessy dojrzewają wewnątrz beczkach nowych, zarazem opalonych od czasu środka, zyskując w poprzek owo w najwyższym stopniu "drewniany" poczucie piękna spośród wszystkich gatunków. Whiskey spośród Tennessy (Jack Daniel's) poprzednio przelaniem aż do beczki filtrowana jest wewnątrz trakcie tzw. Lincoln County Process w poprzek warstwy węgla drzewnego spośród klonu cukrowego (sugar maple charcoal), zyskując wewnątrz ów podejście własny "firmowy" aromat.W trakcie leżakowania destylat pomału ulatnia się (ok. 2% aż do 3% objętości rocznie) tracąc tym samym swą moc. Zjawisko owo wewnątrz branży destylarskiej nosi nazwę "angel's share" ("dola" na rzecz aniołów). Gdy uzyska obecnie odpowiednią dojrzałość, whisky wędruje aż do ostatniego poprzednio butelkowaniem etapu, innymi słowy mieszania (marrying and vatting). Jako, iż destylaty dojrzewające wewnątrz różnych beczkach posiadają odmienne właściwości smakowe, również ze względu na wiek, jakim sposobem tudzież gatunek beczki: bourbonowe smakują "waniliowo", sherry "słodko", tudzież porto "intensywnie", gorzelnicy wykuć mogą w poprzek ich konsternacja wewnątrz odpowiednich proporcjach rozmaitą gamę stylów tudzież smaków.Produkt jednej gorzelni (destylarni), na bazie zesłodowanego jęczmienia. Do produkcji whisky słodowej wykorzystuje się słód jęczmienny, wodę tudzież drożdże. Ważnym elementem produkcji wpływającym na poczucie piękna whisky jest suszenie słodu na paleniskach torfowych. Whisky dojrzewa latami wewnątrz dębowych beczkach używanych nim aż do produkcji sherry, porto owo znaczy burbona Whisky słodowa jest podstawowym produktem smakowym wewnątrz kompozycji whisky mieszanych (blended). Koneserzy trunku spośród większym natężeniem cenią aczkolwiek whisky single malt.Destylarnie whisky szkockiej dzieli się na 6 głównych regionów Whisky słodowa pochodząca zaledwie spośród jednej beczki jednej wytwórni tudzież jednego destylatu. Jest niezmiernie spośród rzadka spotykana tudzież niezmiernie droga. Dla koneserów Whisky słodowa mieszana składa się ze słodowych whisky różnych destylarni. Inną, cyklicznie używaną nazwą jest "Pure Malt".Bardzo spośród rzadka spotykana whisky zbożowa jest produkowana, wewnątrz odróżnieniu aż do whisky słodowej, wewnątrz przemysłowych alembikach, co pozwala na dużą tudzież tanią produkcje. Do produkcji wykorzystywane są różne gatunki zbóż. Whisky zbożowa używana jest przede wszystkim niedaleko kupażowaniu whisky mieszanej (blended).Najpopularniejsza forma whisky powstała wewnątrz wyniku połączenia od czasu kilku aż do kilkudziesięciu gatunków typu Single-Malt spośród dodatkiem coś koło tego 70% whisky zbożowej (grain). Liczba poszczególnych marek spośród rodziny blend idzie wewnątrz tysiące. Whisky włość na rzecz początkujących, zazwyczaj serwowana w charakterze whisky mąż the rocks" innymi słowy na kostkach lodu Whisky produkowana spośród kukurydzy, żyta tudzież słodu jęczmiennego. Wytwarzana wewnątrz Tennessee. Słynie spośród tego, iż jest mocnym trunkiem o gorzkim smaku, wiec imię wspominająca jeno o sączeniu Whisky produkowana spośród kukurydzy. Po przedestylowaniu "dojrzewa" 2 lata wewnątrz dębowych beczkach o osmalonych do środka klepkach. Dzięki temu nabiera specyficznego smaku, aromatu tudzież barwy.