Burbon
Burbon – whiskey amerykańska produkowana spośród kukurydzy plus innych zbóż (żyto, słodowany jęczmień). Zawartość kukurydzy wynosi odkąd 51 aż do 79% (najczęściej ok. 70%). Burbon jest leżakowany do wnętrza świeżych beczkach dębowych, co nadaje mu symptomatyczny smak. Produkowany jest odkąd XVIII wieku.Ustalony 4 maja 1964 roku na skroś Kongres Stanów Zjednoczonych standard, określa jakie stosunki musi realizować burbon Większość sprzedawanych natychmiast burbonów jest produktem powstałym spośród mieszanki składającej się do wnętrza co do wnętrza żadnym razie dwóch trzecich spośród kukurydzy i leżakowany co do wnętrza żadnym razie czwórka lata. Pomimo iż spełniają one warunek, by egzystować nazwane "Straight Bourbon", negacja logiczna ciągle są tylko oznaczone. W sprzedaży wolno tak jak zoczyć tanie burbony leżakowane trzy albo dwójka lata.Zwykle zawiesina zboża składa się do wnętrza 70% spośród kukurydzy, choć pozostałą część stanowią pszenica czy żyto i słód jęczmienny. Mieszanka ta, zwana zacierem, poddawana jest fermentacji spośród dodatkiem zacieru odzyskanego po poprzednim procesie fermentacji, jaki dodawany jest do wnętrza celu uzyskania odpowiedniego pH. Produkt fermentacji jest później poddawany destylacji.Powstały procenty umieszczany jest do wnętrza dębowych beczkach. W tym procesie, zwanym leżakowaniem, spirytus zyskuje barwa i posmak drewna. Zwykle dłuższy miesiączka leżakowania skutkuje ciemniejszym kolorem burbonu Po zakończonym procesie leżakowania burbon wylewany jest spośród beczek, rozcieńczany wodą aż do alkoholu o mocy co do wnętrza żadnym razie 40%, i później rozlewany aż do butelek. Większość burbonów zawiera tylko 40% czystego alkoholu. Innymi cyklicznie spotykanymi burbonami są te o mocach: 43%, 45%, 47%, 50% i 53.5%. Spotkać tak jak wolno zawierające aż do 75.5% alkoholu. Niektóre spośród nich są rozlewane równo spośród beczek (bez rozcieńczania wodą).Do sprzedaży dopuszczony jest tak jak burbon obejmujący mniej aniżeli 40% alkoholu. Musi Pan tymczasem egzystować wyraźny jak rzadki burbon ("diluted bourbon") Burbon produkowany jest niespełna jeno do wnętrza Stanach Zjednoczonych. Większość producentów zlokalizowana jest do wnętrza Kentucky . Szacuje się, iż 95% światowej produkcji burbonu pochodzi tylko stamtąd.Bardstown do wnętrza stanie Kentucky zwany jest Światową stolicą burbonu We wrześniu odbywa się w tym miejscu doroczna tany Bourbon Festival.Wynalezienie burbonu przypisuje się w większości wypadków protestanckiemu duchownemu - Elijah Craig. Uważa się również, iż owo Pan jak dziewiczy używał aż do leżakowania opalonych dębowych baryłek. Jacob Spears uznawany jest w środku pierwszego, jaki oznaczył powstały iloczyn kartezjański jak Burbon ("Bourbon whiskey ).Niemniej tymczasem dzieje przypisująca autorstwo aż do konkretnych osób jest nieco wiarygodna. Najprawdopodobniej negacja logiczna istnieje materialny "wynalazca" burbonu - trunku, jaki do wnętrza swojej obecnej formie produkowany jest odkąd końca XIX wieku. Za poprawa procesu fermentacji jest zwkle uznawany Dr. James C. Crow czy Dr. Jason S. Amburgey. Polega ono na dodaniu aż do zacieru, przygotowanego aż do rozpoczęcia procesu fermentacji, pewnej niezbyt dużej ilości zacieru oddzielonego odkąd alkoholu po poprzednim procesie fermentacji. W ów postępowanie dostarcza się kwasu, jaki kontroluje ewolucja bakterii, które mogłyby zabrudzić whisky i jest dostępny w środku uzyskanie odpowiedniego pH, pozwalającego drożdżom na prawidłowe działanie.