Słód

Słód – skiełkowane tudzież wysuszone ziarna zbóż służące jak jeden spośród surowców aż do produkcji piwa innymi słowy whisky Do wyrobu słodu używa się najczęściej ziarna jęczmienia. W piwowarstwie wyróżnia się podobnie gdy tzw. słody pszeniczne, pilzneńskie, monachijskie (do produkcji piw ciemnych), karmelowe jasne tudzież ciemne, barwiące, zakwaszające, parzone, palone tudzież zielone. Parametry techniczne słodu określają jego barwę wyrażaną do wnętrza międzynarodowej skali EBC, rozluźnienie, godzina scukrzenia tudzież zestaw białka.Proces słodowania odbywa się do wnętrza słodowni, która przypadkiem znajdować się częścią (działem) browaru innymi słowy wyznaczać oddzielny fabryka specjalizujący się do wnętrza skupie surowca (zbóż), ich sortowaniu tudzież przetwarzaniu (słodowaniu) a dostawach gotowego produktu na rzecz wielu browarów. Na słodownie najlepiej nadają się piwnice - pomieszczenia wilgotne tudzież niewiele podatne na wpływy pogody (zimna tudzież gorąca). Słodowanie sprowadza się aż do namoczenia oczyszczonego ziarna tudzież utrzymaniu jego wilgotności przy użyciu adekwatnie długi czas. Moczenie, które trwa od chwili trzech aż do czterech dni ma na celu zbudzenie zarodków spośród uśpienia tudzież inicjacja przy użyciu negacja logiczna wstępnych etapów kiełkowania. Towarzyszy temu wydalanie się do wnętrza ziarnie enzymów rozkładających zapasowe proteina tudzież cukry. Największe konotacja ma amylaza pomagająca strzaskać zawartą do wnętrza jęczmieniu skrobię na cukry proste tudzież dwucukry (przede wszystkim maltozę). W słodowaniu grunt jest by gdy najwięcej materiałów zapasowych strzaskać na cukry proste tudzież aminokwasy zaś naraz wykonać by gdy bynajmniej spośród nich mógł wyeksploatować zarodek. Przyswajalne substancje odżywcze, niewykorzystane przy użyciu zarodek, stanowią podwalina fermentacji alkoholowej przeprowadzanej przy użyciu zakwas do wnętrza browarze, w czasie warzenia piwa innymi słowy whiskey W odpowiednim momencie, zarodek się suszy zaś przy użyciu owo zatrzymuje wewnętrzne procesy życiowe, przeprowadza odkiełkowanie (mechanicznie odrywa się kiełki) zaś od chwili tego czasu przeprowadza się trwające 4-6 tygodni dosuszanie ziarna (dojrzewanie słodu). W niektórych gatunkach piwa jednocześnie ziarna słodowe są wędzone, co nadaje piwu sporadyczny smak.